Haber

Çin Elçisi: İran’a Baskı Yapmak Nükleer Sorununu Çözmeye Yardımcı Olmaz

VİYANA, 18 Kasım (Xinhua) — Çin’in Viyana’daki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Wang Chang Perşembe günü Viyana’da, İran’a baskı yapmanın nükleer sıkıntısını çözmeye yardımcı olmayacağını, sırf sorunun geri tepmesine neden olacağını söyledi.

Wang, bu kelamları Memleketler arası Atom Gücü Kurumu (IAEA) idare konseyi toplantısında Tahran’ı kınama kararı alınmasının ardından söyledi.

Wang’ın belirttiğine nazaran Çin, günün erken saatlerinde IAEA idare heyeti toplantısında, İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD tarafından İran’ı nükleer koruma konularında eleştirmek için alınan karara karşı oy kullandı.

Wang, Çin’in, ilgili ülkelerin aldıkları kararla İran’a baskı yapmasına karşı çıktığını vurguladı.

Wang, “İran’ın öne çıkan güvenlik tedbirlerine dair meseleler, esasen IAEA sekreterliği ile İran ortasındaki ikili meselelerdir ve bunlar, iki taraf ortasında diyalog ve istişare yoluyla çözülmelidir” dedi.

Wang, Çin’in, özellikle İran’ın ajansla işbirliğini güçlendirirken, çatışma yaratmak ve IAEA’yı politize etmek için baskı yapan ilgili ülkelere kesinlikle karşı olduğunu da sözlerine ekledi.

Wang, Çin’in, ilgili tarafları, IAEA’yı İran’la işbirliğini ilerletme ve diyalog yoluyla farklılıklar ortasında köprü kurma konusunda desteklemek için somut adımlar atmaya çağırdığını belirtti.

Çin elçisi ayrıyeten, resmi olarak Kapsamlı Ortak Hareket Planı (JCPOA) olarak bilinen İran nükleer muahedesini tekrar canlandırma müzakerelerinin kritik bir basamakta olduğunu vurguladı.

Wang, Çin’in, İran nükleer müzakerelerindeki tüm tarafları müzakereleri baltalayabilecek eylemlerden kaçınmaya ve yakın zamanda anlaşmaya ulaşmak için gerekli koşulları ve olumlu bir atmosferi yaratmaya çağırdığını söyledi.

İran, 2015 yılında JCPOA’yı imzaladı ve ülkeye yönelik memleketler arası yaptırımları kaldırması karşılığında nükleer programına kimi kısıtlamalar getirmeyi kabul etti. Bununla birlikte, ABD 2018’de anlaşmadan çekildi ve İran’a tekrar yaptırımlar uygulayarak İran’ı anlaşma kapsamındaki nükleer taahhütlerini azaltmaya sevk etti.

Nisan 2021’de Viyana’da başlayan JCPOA’nın tekrar canlandırılmasıyla ilgili görüşmeler Ağustos ayı başlarında yapılan en son müzakere çeşidinden sonra da rastgele bir muvaffakiyete ulaşamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu