EIB’nin ihracatı ağustos ayında 1,5 milyar doları aştı
Ege İhracatçı Birlikleri’nin ağustos ayı ihracatı 1 milyar 522 milyon dolar olarak kaydedildi. Ağustos 2022’de 1 milyar 531 milyon dolar ihracat yapan EİB’in ihracatı yüzde 0,5 azaldı.
Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri, 2023 yılının ilk sekiz ayında 12 milyar 179 milyon dolarlık ihracata imza atarken, geçen yıl ihracatlarını yüzde 1 artışla 18 milyar 122 milyon dolardan 18 milyar 289 milyon dolara çıkardı. Ağustos ayında tarım ürünleri ihracatını yüzde 4 artışla 552,8 milyon dolardan 575,9 milyon dolara çıkaran AYB üyeleri, sanayi işleri ihracatında 847 milyon dolar, madencilikte ise 99,7 milyon dolarlık ihracat performansı sergiledi.
Demir bölümü tepeyi parselledi
Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birlikleri ihracatını yüzde 9 artışla 203 milyon dolardan 222 milyon dolara çıkarırken, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birlikleri arasında liderliğini korudu.
Tekstil branşı ihracat artışında rekor sahibi oldu
Ege Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 2022 Ağustos ayında 21 milyon dolar olan ihracatını yüzde 89 artışla 2023 Ağustos ayında 39,9 milyon dolara çıkararak, AYB kapsamındaki ihracat artışında rekor sahibi oldu. Ağustosda. Bu artış, Türkiye’deki dokuma krizi nedeniyle dünyanın en ucuz pamuğunun ihracatından kaynaklandı.
Su ürünleri ve hayvan ürünleri hill ortağı
Su İşleri Şubesi’nin lokomotifi olduğu Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ağustos ayında 137,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’ni takip etmeye devam etti.
Moda endüstrisi mevcut döviz kurlarıyla rekabet etmekte zorlanıyor
İstihdamın lokomotifi ve döviz kurunun mevcut gidişatından en olumsuz etkilenen sektörlerden biri olan moda sektörünün temsilcisi Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 118 milyon dolarlık ihracat performansı sergiledi. EHKİB’in 2022 yılı Ağustos ayında 125 milyon dolar olan ihracatındaki kayıp ise yüzde 5,5 olarak kaydedildi.
Yaş meyve sebze ve ürünleri ihracatı 107 milyona ulaştı
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, ağustos ayında ihracatta başarılı bir grafik sergileyerek ihracatını yüzde 8 artışla 99 milyon dolardan 106,8 milyon dolara çıkardı. EYMSİB’in geçen yılki ihracatı yüzde 8 artışla 1 milyar 317 milyon dolara yükseldi.
Türkiye’nin doğal taş ihracatında lideri olan Ege Maden İhracatçıları Birliği, ihracatının yüzde 9,5’ini kaybederken, Türkiye’ye getirdiği döviz ise 99,7 milyon doları buldu.
Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatında yaşanan darboğaz nedeniyle son aylarda ihracat rakamları düşen Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı Ağustos ayında toparlandı. Ağustos 2022’de 80 milyon dolarlık ihracat performansı sergileyen EHBYİB, ihracatta yüzde 9 artışla Ağustos 2022’de 88 milyon dolar döviz geliri elde etti. Türkiye’nin geleneksel ihracatçı sektörlerinden Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 79 milyon dolarlık ihracatla yıllık 1 milyar dolarlık ihracat hedefine bir adım daha yaklaştı.
Kurutulmuş meyve ihracatı yüzde 17 arttı
Kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzümde yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 17 artışla 58 milyon dolardan 68 milyon dolara çıkardı.
Kağıt, mobilya ve ağaç dışı orman ürünlerinin yer aldığı Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği, ağustos ayında 66 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatına getirilen ihracat yasağıyla sarsılan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, büyüme hızında kan kaybetmesine rağmen ihracatını yüzde 43 artışla 19,8 milyon dolardan 28,4 milyon dolara çıkarmayı başardı. Ağustos ayında ihracat
İhracatta yatay bir seyir izleyen Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, ağustos ayını 16,9 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktı.
Ege Bölgesi ihracatı 2,6 milyar dolara ulaştı
Ağustos ayında Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 607 milyon dolar olurken İzmir, 1 milyar 431 milyon dolarlık ihracat performansıyla Ege Bölgesi ihracatında liderliğini sürdürdü. İzmir’deki iki serbest bölge, İzmir’in ihracatına 284 milyon 274 bin dolar katkı sağladı. Manisa, 2022 yılı Ağustos ayında 432 milyon dolar olan ihracatını, 2023 yılı Ağustos ayında yüzde 8,5 artışla 470 milyon dolara çıkararak, Ege Bölgesi illeri arasında ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı.
2022’de bazı aylarda Manisa’yı geride bırakan bir ihracat performansı sergileyen Denizli, 2023’te bire bir performans gösteremedi. Denizli’nin ağustos ayında ihracatı ise bir önceki yıla göre yüzde 4,6 düşüşle 385 milyon dolardan 367 milyon dolara geriledi. Ağustos ayında Muğla 88 milyon dolarlık ihracatla Denizli’nin gerisinde kalırken, Balıkesir 86 milyon dolar, Aydın ise 74,6 milyon dolar ihracat yaptı. Kütahya Türkiye’ye 36,5 milyon dolar döviz getirirken, Afyonkarahisar hanelerine 31 milyon dolar ihracat kaydedildi. Uşak ise 22 milyon dolarlık ihracat performansı sergiledi.
“Döviz kurları ihracatı kısıtlıyor”
2023 yılına girerken “Hedefimiz mevcut olanı korumak” diyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, 2023 yılının üçte ikisinin geride kaldığını, bu süreçte öngörülerinin gerçekleştiğini savundu. Bunun temelinde yatan temel sebebin ise uygulanan yanlış ekonomi politikaları olduğu belirtiliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de son bir yılda enflasyonun yüzde 59 olduğunu ifade eden Eskinazi, “Piyasada hissedilen enflasyon üç haneli. 28 Mayıs seçimlerinin ardından gelen artışlar belimizi büktü. Dövizdeki artış” son 1 yılda yüzde 40 civarında. Ondan önce döviz kuru uzundu. Son tarih 18.80 civarıydı. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefimize ulaşmak istiyorsak, ulaşmak istiyorsak Sağlıklı bir büyüme trendi, bu amaçlarla ihracatımızı her ay en az yüzde 10 artırmak zorundayız.Büyüme rakamlarımız ihracat değil tüketim rakamlarıdır.İhracatımızın büyümeye etkisi negatiftir.Bu kurallara göre ihracatçı yoluna devam ediyor. Sermayeden yemek… Dünyadaki rakiplerimizde ne yazık ki Türkiye gibi bir enflasyon oranı yok. – İZMİR